Przepis i sposób przygotowania na: Placek włoski
20 dkg cukru pudru, 7 żółtek, 1/2 l kwaśnej śmietany, 12 dkg margaryny, 25 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę, cukier i żółtka, dodać śmietanę a pod koniec mąkę pomieszaną z proszkiem.
Ciasto II - ubijać
20 dkg cukru pudru, 7 białek, 7 dkg mąki krupczatki, 6 dkg mąki kartoflanej, 12 dlg margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno dodając cukier, pod koniec dodać mąkę z proszkiem, następnie roztopiony tłuszcz.
Ciasto III - ubijać
5 jaj, 2 dkg kakao, 12 dkg cukru, 4 łyżki mąki, na czubek noża proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i żółtka. Pod koniec dodać mąkę, wymieszać i wlać do formy ciasto I, potem II i III jedno na drugie. Piec 45 min.