Sposób przygotowania

Drożdże kruszymy, dodajemy 6 łyżek mąki, łyżkę cukru i 3/4 szk. ciepłego mleka.
ieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z resztą cukru i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy, robiąc w środku wgłębienie. Rozczyn wlewamy do mąki. Dodajemy masę żółtkową, pozostałe mleko, rum i cukier waniiowy. Wyrabiamy, wlewamy roztopione i ostudzone masło, wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na grub.0,5 cm i wykrawamy krążki. Na połowę krążków nakładamy marmoladę, przykrywamy krążkami bez nadzienia. lepiamy, formując kulki. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzewamy smalec, wkładamy pączki i smażymy na rumiano. Wyjmujemy, osączamy z tłuszczu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    naprawdę pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    ooo takiego pączucha poproszę ;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    babi17

    pyszne oj tak :)
  • 0
    10371650_872353579458561_3057513019799197911_n
    Opublikowano

    EmciaPichci

    wyglądają cudownie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pyszne paczusie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo lubię ale piekę raz do roku
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    uwielbiam domowe pączki
  • 0
    original
    Opublikowano

    erym

    paczki wymiataja, najbardziej jednak lubie z bita smietana
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawlito

    uwielbiam pączki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !