Sposób przygotowania

Drożdże rozpuść z cukrem w ciepłej wodzie, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Wlać jajka, dodać masło, wsypać sól, 2 szklanki maki, ubijać do połączenia składników. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, aż powstanie gęste ciasto, przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i jednolite. Włożyć do miski wysmarowanej masłem, obrócić, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Z ciasta uformować dwa warkocze, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C, piec 35-45 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super taka chałka,mi nigdy nie wyjdzie tak jak bym chciała
  • 1
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Chałka pierwsza klasa :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !