Sposób przygotowania

grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na godzinę a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie; po ostudzeniu zemleć /// pieczarki obrać zetrzeć na drobnej tarce

cebulę pokrajać jak najdrobniej, osolić i wrzucić na suchą patelnię, podgrzać, mieszając od czasu do czasu;gdy cebulka zmięknie i zacznie żółknąć dodać oliwę lub masło i zrumienić na jasny kolor; następnie dodać grzyby/pieczarki, śmietanę; wymieszać, dusić chwilę; wsypać tartą bułkę (gdyby masa była zbyt gęsta dodać wywaru z grzybów); przyprawić solą i pieprzem; chwilkę poddusić wszystko razem; odstawić z gazu

mąkę, masło i żółtko + nieco ciepłej przegotowanej wody wymieszać razem i zarobić elastyczne ciasto;rozwałkować cienko, posypując mąką;placek pokrajać w kwadraty i na każdy nakładać farsz

składać tak aby powstał trójkąt, dokładnie zlepić boki; dolne końcówki połaczyć razem ze sobą (dość mocno aby się nie rozkleiły podczas gotowania)

wkładajać do wrzącej osolonej wody; gotować 3-4 minuty od wypłynięcia; odcedzić; wyłożyć na półmisek i skropić masłem ew wystudzić i zamrozić

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zgrabniutkie - kupne się nie umywają do tych zrobionych własnoręcznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aida

    dokładnie! sama frajda wykleić samemu a potem się zajadać :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    o tak!własnoręcznie lepione przed Wigilią...sama radość a później smak :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    anya_86

    najlepsze takie domowe:)
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    lubie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wyśmienite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !