Sposób przygotowania

Produkty na ciasto: 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki tortowej, 12,5 dag margaryny, 6 jaj.
Rozpuścić margarynę w wodzie podgrzewanej na ogniu. Dodać mąkę stale mieszając. Zestawić z ognia, aby ciasto trochę ostygło i dodać 6 jaj i odrobinę soli cały czas ucierać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto 1 porcja (Ptyś) 1 łyżka stołowa ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. około 200 stopni, aż do zrumienienia ciasta.
Ostudzone ciastka przekrajać i napełniać masą.
Produkty na masę: 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 10 dag mąki, 4 żółtka, 1/2 kostki masła.
Mąkę i żółtka zmieszać ze szklanką mleka, wlać do szklanki mleka z cukrem podgrzewanej na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudzić. Dodać masło i ucierać.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    super.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    grazia1

    extra
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    fajne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    daria899

    lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    smakosz1988

    mmmmm
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo je lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    pysznosci
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    pysznosci
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    uwielbiam ptysie,choć jeszcze nigdy sama nie robiłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    jordi

    przydatny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    bardzo lubię,dawno nie robiłam
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    uwielbiam ptysie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !