Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałąź

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier puder 8 łyżek
orzechy włoskie 12,5 dag
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
konfitura truskawkowa 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
masło 25 dag
starta czekolada 30 dag
orzechy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gałąź

SKŁADNIKI OD 1-6 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 7-11 SĄ NA KREM.

Żółtka dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy, tartą bułkę i pianę ubitą z białek, wymieszać. Wylać na płaską blachę wysmarowaną masłem i upiec. Po upieczeniu wyłożyć na placek konfiturę, od razu zawinąć go w rulon, podzielić na 3 części i ułożyć na kształt gałęzi.
Do naczynia ustawionego na garnku z gotującą się wodą wbić jajko i ubijać je z cukrem pudrem, a gdy zacznie gęstnieć, dodać czekoladę, odstawić garnek z ognia i jeszcze chwilę mieszać. Utrzeć masło i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Pokryć ciasto kremem, widelcem zaznaczyć linie imitujące korę i oprószyć mielonymi migdałami lub orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak