Sposób przygotowania

1. Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim tłuszcz. Mleko z tłuszczem wlać do mąki, dodać jajko i wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub mikserem. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu ok 30 minut do wyrośnięcia.
2. Morele i masę marcepanową pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pistacjami, skórką i sokiem z cytryny oraz połową (15 dag) konfitury morelowej.
3. Ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (25x80 cm). Rozprowadzić na nim równomiernie nadzienie. Ciasto zawinąć i pokroić na 4 grube plastry.
4. Kawałki ciasta ułożyć obok siebie w tortownicy (średnica 26 cm) z otworem pośrodku. Jeszcze raz pozostawić na 10 do 15 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku ok 45 minut. Po 30 minutach przykryć ciasto w miarę potrzeby pergaminem. Wyjąć, lekko przestudzić. Podgrzać resztę konfitury i posmarować nią ciasto.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !