Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwki duszone w maśle

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 kg
sól 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat pół łyzeczki
prawdziwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwki duszone w maśle

Grzyby oczyścić, osuszyć na lnianej ściereczce. Słoiki (500 ml) umyć i wyprażyć w piekarniku. Masło zagotować na wolnym ogniu do oddzielenia serwatki, zdjąć z ognia, gdy serwatka opadnie na dno, zalać sklarowane masło. Sklarowane masło ponownie podgrzać, wrzucić do niego osuszone grzyby, dusić 10-15 minut, dodać sól, pieprz. Wymieszać. Grzyby z masłem przełożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 60 minut. Na drugi dzień pasteryzację powtórzyć. Woda powinna pokrywać całe słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 01.04.2012 00:06
mniam
Margo1 08.02.2012 12:07
lubię , jedno z moich ulubionych dań .
Margo1 08.02.2012 12:07
lubię , jedno z moich ulubionych dań .
tomek18 15.08.2011 15:52
super
maciek7 28.06.2011 11:26
pycha
gosia47-47 30.03.2011 21:03
super
accee 28.03.2011 22:14
Dobre
IlonaAlbertos 26.03.2011 22:12
Uwielbiam wszystko co z grzybkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak