Sposób przygotowania

Składniki pasty wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania prawie gładkiej konsystencji (przez ok. 10 sekund). Kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne resztki piór, kuper, tłuszcz przy kuprze i wnętrzności. Przy piersiach udkach i grzbiecie delikatnie odrywamy palcami skórę od mięsa. W powstałe kieszonki wkładamy łyżeczką pastę, delikatnie ją po włożeniu rozcierając po mięsie (masując kurczaka). Kurczaka odstawiamy do lodówki na noc.
Dokładnie myjemy mały słoiczek (usuwając etykietkę). Do formy do pieczenia wlewamy ok. ½ l ciepłej (ok. 60 stopni) wody. Słoiczek również napełniamy ciepłą wodą. Na słoiczek nabijamy kurczaka (tak, aby na nim stabilnie siedział). Kurczaka stawiamy w formie do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na stojąco) i pieczemy przez 180 minut (na ostatnie 30 minut włączamy termoobieg).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !