Sposób przygotowania

c.d.
2 fioletowe słodkie papryki
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
2 łyżki klarowanego masła

100 g wędzonego oscypka

Z podanych składników przygotowujemy dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Oscypka kroimy na tyle plastrów, ile wyszło naleśników (z tych proporcji otrzymamy ok. 8 szt).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).

Piersi kurczaka drobno siekamy, pora myjemy i kroimy w krążki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso wraz z porem i smażymy wszystko do momentu, aż por zacznie nabierać brązowego koloru. Dokładamy koncentrat, dokładnie mieszając smażymy przez 1 minutę, dosypujemy paprykę w proszku. Dolewamy zalewę z fasoli, wkruszamy kostkę mięsną i mieszamy, aż kawałeczki kostki się rozpuszczą. Następnie dorzucamy resztę składników i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na jak najmniejszym gazie (bez przykrycia), często mieszając.

Na talerzu układamy naleśnika, na nim porcję farszu, zakładamy naleśnika asymetrycznie (patrz zdjęcie), na wierzchu układamy plaster oscypka. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Oj musi byc przepyszne!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Ciekawa nazwa, apetyczne zdjęcie - z pewnością spróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Oj! Niezwykle kusząca potrawa! Bardzo intrygująca nazwa ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ale fajne!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    ależ pomysłowe!:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !