Sposób przygotowania

Składniki marynaty (oprócz liści i ziela) dokładnie mieszamy ze sobą. Golonko pozbawiamy ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem), dokładnie płuczemy. Nacieramy marynatą, obkładamy liśćmi oraz zielem i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, następnie gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kość. Kapustę gotujemy przez około 20 minut. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, włączamy gaz i smażymy aż cebula się zeszkli. Dokładamy kapustę i przyprawę do golonki. Smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą. Golonko dzielimy na 2 porcje. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy ½ kapusty, golonko i resztę kapusty. Wygładzamy powierzchnię i wylewamy na nią śmietanę z solą. Zapiekamy (pod przykryciem) przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina16

    smaczna golonka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ciekawie wygląda
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ciekawie wygląda
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Pięknie przystrojona.
  • 0
    original
    Opublikowano

    justyna54

    mój mąż to uwielbia
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    as28

    mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !