Zamrożone ciasto rozwinąć i rozmrażać ok 10 minut. Następnie umieścić między dwoma płatami folii spożywczej i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 28 cm. Ciasto posypać zmielonymi migdałami. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać, usunąć pestki, pokroić w plastry grubości 1 cm. W rondlu roztopić cukier, by powstał jasny karmel, włożyć kawałki jabłek, wlać trochę soku, dusić razem 2-3 minuty, ostudzić. Rodzynki, migdały, cynamon, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masę makową i rum wymieszać z jabłkami. Piekarnik rozgrzać do temp 220 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. nadzienie rozłożyć na cieście, pozostawiając wolny brzeg. Żółtko zmieszać z odrobiną wody i posmarować brzeg ciasta. Strucle zwinąć i umieścić na blasze \"szwem\" do dołu. Ciasto na końcach podwinąć pod spód. Powierzchnie ciasta ponakłuwać gęsto widelcem i posmarować pozostałym żółtkiem. Struclę włożyć na środkową półkę piekarnika. Piec 10 minut w temp 220 stopni C. Następnie zmniejszyć temp do 200 stopni C i piec struclę jeszcze 20-25 minut.