Sposób przygotowania

Kaczkę taką od 1,5 do 2 kg jeśli mamy to musimy najpierw natrzeć ją solą , pieprzem i majerankiem , a jabłka i pomarańcze pokroić w kostkę i nafaszerować ją owocami , potem owinąć ją w folię i wsadzić na 12 godzin do lodówki Następnie kaczkę wkładamy do brytfanki z odrobiną oleju i pieczemy do 3 godzin , tylko od czasu do czasu możemy zajrzeć polać ją tym sosem co znajduje się w brytfance . Przez pierwsze 2 godziny brytfanka powinna być przykryta , póżniej możemy zdjąć wierzch i przekręcić kaczkę i dopiero teraz możemy polać ja winem i tym sosem co znajduje się w brytfance . W wolnym czasie kapustę szatkujemy i dusimy w rondelku, gdzie wcześnie daliśmy masło i trochę wina oraz przyprawy , jeszcze rodzynki, miód i ocet . To dusimy do 30 minut. Jabłka jeśli mamy jeszcze to przekroić na pół i przed wyjęciem kaczki upiec w piekarniku , i te jabłka upieczone serwujemy z żurawiną , a kaczkę polać sklarowanym masłem z majerankiem .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !