Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na orzechowym spodzie
Masa serowa: twaróg trzykrotnie przemielić przez maszynkę. Z pozostałych jajek oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić pianę, a żółtka dodać do zmielonego sera. Schłodzoną śmietankę 30%-ową, ubić z 15 dag cukru pudru. Ubitą śmietanę oraz białka dodać do twarogu i delikatnie połączyć masę. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać kawałki ciasta orzechowego i wylepiać nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć masę serową, wyrównać i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.
W międzyczasie brzoskwinie pokroić w drobna kosteczkę. Z trzech pozostałych białek ubić pianę z dodatkiem 5 dag cukru pudru.
Sernik wyjąć, rozłożyć na nim pokrojone brzoskwinie i równomiernie rozłożyć ubitą pianę z białek. Ponownie wstawić do piecyka na około 10 minut.