Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszamy do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżeczki cukru i odrobinę ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy rozczyn z drożdży, jajka, cukier oraz cukier waniliowy.
Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma odstawać od ręki.
Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, na koniec wlewamy roztopione, gorące masło. Całość dokładnie zagniatamy.
Następnie wyrośnięte ciasto nakładamy do foremek, posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy 30-40 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ciasto drożdżowe, pycha. Smakuje zawsze i wszystkim.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !