Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę
i przełożyć do miski, przestudzić.

Ziemniaki uklepać tak by ich powierzchnia była równa.

Ziemniaki przedzielić nożem na cztery równe części, wyjąć ćwiartkę z nich i przełożyć do drugiego naczynia.
W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej, tak by wypełnić miejsce wyjętych ziemniaków.

Wbić jajko i z powrotem dodać wyjętą część ziemniaków. Wyrobić ciasto. Opruszonymi mąką dłońmi formować małe kulki z wglębieniem.

Wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy i gotować, kiedy wypłyną zmiejszyć ogień,
gotować ok. 3 min.
Wyjąć i odsączyć. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !