Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pigwy i pomarańczy
Dżem można przygotować z niemal każdego owocu czy warzywa. Najbardziej lubimy te wyraziste lub intrygujące w smaku. Jeśli lubicie dżem z pigwy, to z pewnością przypadnie Wam do gustu dżem z pigwy oraz dodatkiem pomarańczy, która podkreśli lekko cytrusowy smak pigwy i doda pomarańczowego smaku i aromatu. Połączenie pigwy i pomarańczy znane jest nie od dziś, dlatego jedyne co może Was zaskoczyć to wspaniały smak dżemu!
1. Pigwę obrać, usunąć rdzeń i zetrzeć na tarce.
2. W garnku zagotować wodę, wsypać startą pigwę, sok i otartą skórkę z pomarańczy.
3. Gotować około 10 minut. Następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się cukru i gotować około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.
4. Gdy dżem jest dość gęsty, gorący przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.