Sposób przygotowania

Boczek i szynkę pokroić w kostkę, kiełbasę obrać ze skóry, pokroić. Wędliny zalewamy przygotowanym wg przepisu na opakowaniu żurku, wkładamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu, często mieszamy. Zakwas wymieszać ze śmietaną, dolać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszać i wlać do garnka z żurkiem. Żółtka przetrzeć przez sitko, wymieszać z mąką i odrobina wody oraz chrzanem, dodać do żurku. Gotować jeszcze ok.15 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawać w wydrążonych chlebkach razowych, z połówkami jajka na twardo.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Tak podany żurek nie tylko rewelacyjnie wygląda, ale wyśmienicie smakuje:P
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    pycha podobny robię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !