Sposób przygotowania

Cukier utrzeć z jajkami,dodać cukier waniliowy,przesianą mąkę i mleko z rozmieszanym amoniakiem.Na końcu dodać stopiony tłuszcz.Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść dodając tyle mąki ,aby ciasto dało się wałkować.Rozwałkować na grubość 4-5 mm.I wykrawać szklanką lub foremką krążki.Piec na natłuszczonej blasze w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor ok.10 minut.Po wystudzeniu spód ciastek można polukrować.

Komentarze

  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Amoniaczki przyjacielu , to ciasteczka z PRL-u . Wtedy w sklepach było brak , więc nam babcie piekły w smak.
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Lubię takie ciasteczka:)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pamiętam takie z dzieciństwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    zawsze takie lubiłem
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    ciekawe....
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jeszcze nigdy takich ciasteczek nie piekłam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Świetne ciasteczka, warto upiec
  • 3
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    fajne ciasteczka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    kiedyś często piekłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetne ciasteczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    teresa18

    Lubie te smaczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !