Sposób przygotowania

Kurczaka porcjujemy.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy masło i gdy się spieni , wkładamy kawałki kurczaka,skórą do dołu,przyrumienić i przewracamy na drugą stronę.po usmażeniu przekładamy na talerz.Marchew i cebulę obieramy i kroimy na wąskie paski.seler szatkujemy.Warzywa wsypujemy na patelnię i dusimy ok2-3 minuty średnim ogniu,dodajemy posiekaną bazylię ,listek laurowy,sok i otarta skórkę z cytryny,sól,pieprz,cukier.Wkładamy również kurczaka,zagotować.Przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień,dusimy na bardzo małym ogniu ok 45 minut,albo do chwili kiedy kurczak będzie miękki.Wyciągamy porcje kurczaka i warzywa na półmisek,wyrzucamy listek.Polewamy sosem. Sos powinien być gęsty,jeżeli nie jest chwilę odparowujemy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !