Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na jajkach.
* 7 jaj ugotowanych na twardo
* 25 dag szynki konserwowej
* 10 obgotowanych w osolonym wrzątku pieczarek
* 1/2 puszki kukurydzy
* 20 dag żółtego sera np.gouda
* na sos:
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
* 3 ząbki czosnku
* 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
* ew.sól do smaku
Jajka przekroić na połówki i rozłożyć na dużym półmisku.Jedno jajko przekroić na ćwiartki i zostawić do dekoracji.
Pieczarki pokroić w kostkę,podobnie szynkę i ser gouda.Dodać osączoną z zalewy kukurydzę.
Składniki sosu dobrze wymieszać,polać sałatkę (trochę zostawić).
Składniki sałatki wymieszać i ułożyć w środku półmiska,tak aby trochę zachodziła na jajka,które udekorować resztą sosu czosnkowego.Na sałatce położyć ćwiartki jajka.