Sposób przygotowania

Na samym początku buraki umyć i obrać ze skórki. Do rondelka wlać bulion warzywny i gotować w nim orkisz (około 50 minut na małym ogniu). Natomiast obrane buraki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ugotowane(najlepiej przestudzone) buraki pozbawić miąższu ze środka, tak aby utowrzyć ładną skorupkę. Trzeba pamiętać o tym, aby buraki od razu skropić sokiem z cytryny. Żółty ser pokroić w małą kostkę. Koperek umyć i bardzo drobno posiekać. Do miski wlać 1/4 szkl śmietany i dodać do niego koperek i trochę pieprzu, a także odcedzony orkisz i żółty ser. Przygotowanym nadzieniem napełnić buraki. Wydrążony miąższ z buraków zmiksować za pomocą blendera i dodać do tego 1/4 szkl śmietany. Przygotowaną masę przyprawić do smaku i dodać do niej odrobinę soku z cytryny,wymieszać. Przygotowane buraki podawać właśnie z takim sosem buraczano-śmietanowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !