Sposób przygotowania

Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do misy wsypać resztę mąki i cukier. Dodać sól, żółtka, roztopione masło (schłodzone) i zaczyn. Stopniowo dolewać mleko. Wymieszać. Odstawić w cieple, by wyrosło.
Powidła wymieszać z rumem, cynamonem, skórką cytrynową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podzielić radełkiem na ok. 16 kwadratów. Na każdym ułożyć nieco powideł. Formować bułeczki. Posmarować je tłuszczem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec 35 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem bułeczki posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !