Sposób przygotowania

Orzechy i wiśnie siekamy ,rodzynki płuczemy,osuszamy polewamy rumem i odstawiamy na godzinę.Mleko gotujemy z solą i jedną łyżeczką cukru,na wrzątek wsypujemy ryż,gotujemy przez 10 min co jakiś czas mieszając,odcedzamy dodajemy masło i mieszamy,następnie studzimy.Oddzielamy żółtka od jajek,do masy ryżowej dodajemy żółtka otarte skórki z cytrusów i pokruszone drożdże,całość mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę i rodzynki.Białka ubijamy na pianę dodajemy pozostały cukier i wlewamy do przygotowanej masy,wszystko dokładnie mieszamy.W rondlu rozgrzewamy olej,za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki powinny być nieco podłużne,smażymy z obu stron przez siedem minut.Pączki można posypać cukrem pudrem i skórką pomaranczowa.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    fajne, jeszcze takich nie jadłam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Natalia40

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !