Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać 2 jajka i 2 żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek, resztę mleka. Mieszać wszystko i dobrze wyrobić. Gdy składniki się połączą, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć je i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robić kulki z ciasta, rozciągnąć, nakładać łyżeczką powidła, zlepić, uformować kulkę. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Pola2

    uwielbiam pączki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !