Sposób przygotowania

Herbatniki pokrusz bardzo drobno. Podziel je na dwie porcje. Jedną odłóż, a drugą dokładnie wymieszaj z konfiturą żurawinową. Z powstałej masy uformuj w dłoniach małe kuleczki, obtocz je w pozostałych herbatnikach. Słodkie kuleczki rozłóż na blasze, na papierze pergaminowym. Podpiecz w lekko rozgrzanym piekarniku, aż staną się suche. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Do rondla wlej mleko. Gdy zacznie się gotować, wyłącz gaz i powoli dodawaj uzyskaną wcześniej masę, szybko mieszając. Całość ponownie zagotuj, cały czas mieszaj.
Masło utrzyj drewnianą pałką na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego masę budyniową i nadal ucieraj. Następnie dodaj cukier waniliowy. Ucieraj masę tak długo, aż stanie się jednolita. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej kuleczki z herbatników i konfitury. Jedną z nich odłóż do dekoracji. Całość zalej przygotowaną masą i dokładnie wyrównaj szerokim nożem. Tort udekoruj połówkami śliwek z kompotu i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Na środku połóż kuleczkę z herbatników.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    świetny pomysł - bez pieczenia :) już go lubię :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !