Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* miąższ dyni bez skóry
- ok 1kg,
* Dressing:
* oliwa - 125ml,
* cukier brązowy, drobny - 3 czubate łyżeczki,
* sól - 1 łyżeczka,
* pieprz ziołowy Prymat - 1/2 łyżeczki,
* sok z cytryny - 1 łyżeczka,
* chilli - szczypta,
* cynamon - łyżeczka,
* papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
* kurkuma - szczypta;
* cukier - 2 czubate łyżki,
* pieprz kolorowy, świeżo zmielony,
* papier do pieczenia.
*

PRZYGOTOWANIE:

Obrana, umyta i osuszona dynie tniemy na długie kawałki o grubości 1-2 cm, w zależności od gatunku dyni. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki w szklance. Przygotowana marynatę, rozprowadzamy dokładnie na kowalkach dyni. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Duza formę do pieczenia wyscialamy papierem do pieczenia i ukladamy odsączone kawałki dyni, które posypujemy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem (można polać miodem lub syropem klonowym, będzie słodsza). Pieczemy przez +/- 35 minut, w zależności od przeznaczenia i oczekiwanej konsystencji dyni (jedni lubią twardsza, inni niemal papkę). Podczas pieczenia sprawdzamy, czy dynia już się upiekła. Przed pieczeniem, można ja podsmażyć na suchej patelni, aby uzyskać głębszy smak.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Rique

    ciekawe:)
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ostatnio oszalałam na punkcie dyni! cieszę się, ze znalazłam kolejny pomysł na nią :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Kolejny rewelacyjny przepis !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    Niesamowity przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Czemu ten cukier ma służyć?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !