Sposób przygotowania

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 3 łyżeczek mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotować zaczyn. Mąkę wsypać do miski, na wierzch wylać zaczyn, poczekać kilka minut aż wyrośnie. Roztopić masło, lekko zagrzać mleko. Gdy drożdże wyrosną dodać wszystkie składniki oprócz masła (roztrzepane jajka, spirytus, sól, mleko) zarobić drewnianą łyżką. Pod koniec, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, dodać masło. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kłaść łyżką na oprószoną mąką stolnicę, nakładać marmoladę wieloowocową , zlepić formując kulę. Roztopić smalec . Sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając kawałek ciasta - jeśli szybko wypłynie i się zrumienić, można smażyć(ja tak zawsze sobie sprawdzam). Pączki wkładamy do tłuszczu (powinny swobodnie pływać). Przykryć i smażyć do zrumienienia. Obrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia. Gotowe pączki wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem. polecam pyszne!!!!!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Danuta8

    lubię pączki!
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawy ten przepis muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Mniam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Przepis na czasie ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pyszności !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Chyba zaczne w koncu robic pączki:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajne pączusie;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    pyszne takie pączusie swojej roboty
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wyśmienite!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    domowe pączki są najlepsze,twoje wyszły super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !