Sposób przygotowania

Przygotuj farsz: Mięso umyj, osusz, drobno posiekaj. Dodaj smalec. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do mięsa, ew. dolej kilka łyżek zimnej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Starannie wyrób.
Zrób ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko. Wlewając cienkim strumieniem wodę, wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Szklanką powycinaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep brzegi kołdunów.
Pierogi gotuj 2-3 minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem masła. Wyjmij łyżką cedzakową, starannie osącz. Podawaj polane, np. masłem albo w gorącym rosole.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    ciekawa nazwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    pipi765

    faktycznie ciekawe zrobie i sie podziele wrazeniami
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    warto spróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !