Sposób przygotowania

Karmazyna myjemy, osyszamy, zalewamy mlekiem żeby ryba straciła swoj zapach (nie kazdy go lubi). Moczymy ok 1h. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Robimy nasza salsę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojona drobno cebulę, chwilę smażymy razem, dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem smażymy. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy z pesto. Osuszoną rybą kładziemy w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym oliwa z oliwek. Rybę z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy z wierzchu mieszaniną pesto i cytryny. Wkałdamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie naczynie z rybą wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na rybę salsę z pomidorów, obkładamy ćwiartkami cytryny i ponownie pieczemy w piekarniku 10 minut. Pachnacą rybę podajemy po przyrządzeniu skropiona odrobiną cytryny z listkami bazyli. Oczywiście zamiast karmazyna można uzyc innej ryby o zwartym mięsie

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nigdy nie jadłam karmazyna...właściwie nie wiem dlaczego
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    ciekawy przepis, chyba również skusze się na wypróbowanie jak smakuje karmazyn...
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    trzeba wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    bardzo apetycznie wygląda to danie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Takze nigdy nie próbowalam tej rybki, danie swietne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ryb nie jadam,ale przyznam,ze wyglada pieknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wygląda bardzo apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !