Sposób przygotowania

CIASTO.Drożdże mieszamy z mlekiem,wlewamy do miski z mąką robimy zaczyn,gdy drożdże wyrosną dodajemy roztarte z cukrem żółtka oraz ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto.Po wyrobieniu dodajemy wcześniej roztopiony tłuszcz i jeszcze troszkę wyrabiamy.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.MASA.Mak musi być wcześniej zamoczony ok 24 godz,pózniej należy go odcedzić i przemielić w maszynce ze 2 razy ,następnie dodajemy pozostałe składniki ucieramy i podgrzewamy,białka ubijamy i dodajemy do masy,i lekko mieszamy.Ciepłą masę kładziemy na rozwałkowane i posmarowane białkiem ciasto.Zawijamy w pergamin,pieczemy ok 40 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !