Sposób przygotowania

Żurawinę przebrać, opłukać, przesypać do garnka. Dodać 10 dag cukru i 5 łyżek wody. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 4 minuty. Gruszkę przekroić na krzyż, wyciąć środki z pestkami. Jedną cząstkę gruszki pokroić w cienkie plasterki, a resztę w kostkę. Kawałki gruszki natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Kwaśną śmietankę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z kwaśną śmietaną. Wystudzone żurawiny i kostki gruszki ułożyć w pucharkach. Przykryć kremem śmietanowym. Przed podaniem każdą porcję udekorować plasterkami gruszki i wiórkami czekoladowymi.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !