Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z sosem selerowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dag
mielonka 15 dag
cebula 1 szt
przecier pomidorowy 0.5 puszki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
bulion 0.5 l
seler naciowy 1 (z liśćmi)

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z sosem selerowym

Ryż gotujemy na sypko w lekko mosolonej wodzie.Mielonkę kroimy w kostkę.Seklera myjemy i osuszamy.Odrywamy liście i rwiemy na mniejsze kawałki i szklimy na oleju.Z masła i mąki robimy zasmażkę.Wsypujemy cebulę,podlewamy bulionem i mieszając dodajemy przecier.Sos zabielamy śmietaną.Dodajemy pokroione łodygi selera i dokładnie miksujemy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zagotowujemy i odstawiamy.Do sosu wsypujemy liście selera i mielonkę.Mieszamy,ale już nie zagotowujemy.Doprawiamy magii.Sosem polewamy ryż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 13.04.2012 20:09
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak