Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca wg Piotra Ogińskiego

4.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Saltimbocca to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Choć w oryginalnej recepturze zamiast kurczaka wykorzystywana jest cielęcina, to filet drobiowy w połączeniu z szałwią i szynką parmeńską na pewno Wam zasmakuje!

Składniki:

Składniki

piersi z kurczaka 2 sztuki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szałwia 8 liści
szynka parmeńska 4 plastry
olej
mąka
wino białe 50 mililitrów
bulion 150 mililitrów
masło 50 gramów
sok z cytryny 1/6 sztuki

Fasolka

zielona fasolka szparagowa 100 gramów
masło 20 gramów
cebula 1/3 sztuka
ocet winny czerwony 40 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca wg Piotra Ogińskiego

Piersi z kurczaka tniemy na pół, wkładamy do torebki foliowej i lekko rozbijamy. Rozbite kotlety posypujemy pieprzem czosnkowym oraz solą - na każdy dajemy 2 liście szałwii i zawijamy w szynką parmeńską.
 
Fasolkę blanszujemy w osolonym wrzątki przez 3-4 minuty. W międzyczasie kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony.
Kiedy fasolka jest gotowa w rondelku szklimy cebulkę na maśle, dodajemy ocet winny, sól oraz fasolkę i dokładnie mieszamy. Usmażonego kurczaka zalewamy bulionem, winem oraz sokiem z cytryny i dusimy ok. 1 minutę,
Do sosu wbijamy zimne masło, ciągłe mieszając płyn aż do roztopienia masła i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec do sosu dodajemy kilka liści szałwii.
Całość wykładamy na talerz razem z fasolką oraz plastrem cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak