Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrabiamy 15 minut z mąką,szczyptą soli,żółtkiem i resztą mleka. Wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy 5 minut.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Formujemy placki. Posypujemy mąką,nakładamy kaszę i lepimy kule. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 55 minut w 180 stop C.

Nadzienie:
15 dag kaszy gryczanej
tłuszcz do smażenia
cebula,
sól,
pieprz
Kaszę gotujemy.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu,dodajemy kaszę i doprawiamy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !