Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona piers kurczaka z dodatkami
* piers kurczaka - duza, podwójna,
* cebula - 2 sredniej wielkosci,
* papryka swieza,
* pieczarki - 200g,
* ser zólty - np Emmentaler, 150g,
* majonez - kilka lyzek,
* olej,
* przyprawa do kurczaka,
* sól, pieprz,
* papryka czerwona,
* sos sojowy ciemny,
* cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Cebule, papryke i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc cebule z papryka, po chwili dodac pieczarki i przyprawy, podsmazyc do miekkosci i odsaczyc z nadmiaru plynu.
Mieso oplukac, oczyscic z wszelkich blonek i osuszyc. Pokroic w cienkie plastry, natrzec przyprawa do kurczaka i ulozyc na folii aluminiowej w naczyniu zaroodpornym. Na mieso kladziemy warstwe cebuli, papryki i pieczarek, nastepnie cienka warstwe majonezu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, posypujemy startym zóltym serem i chwile zapiekamy, az do rozpuszczenia sera.