Sposób przygotowania

Wykonanie biszkoptu: Ubić białka na sztywno, następnie dodać cukier, żółtka oraz mąkę przesianą przez sito oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, delikatnie mieszając połączyć składniki - to opcja na zrobienie jednego biszkoptu w jednym placku.
Natomiast gdy chcemy zrobić 3 placki biszkoptu, dzielimy produkty na 3 części, czyli 3 jaja, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i tak samo czynimy jak w przypadku jednego placka, łączymy składniki, w ten sposób powstaną Nam 3 placki, które możemy przekładać kremem, o którym wspomnę w kolejnym etapie.
Biszkopty pieczemy 20-30 minut w temp 180 stopni na blaszce okrągłej, bądź jak w moim przypadku w kształcie serduszka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopty odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, w tym czasie możemy zająć się przygotowaniem kremu :)

Krem: śmietany kremówki 30% wlewamy do wysokiego naczynia, robotem kuchennym ubijamy powoli dodając usztywniacz do śmietany-śmietany fix po kolei wszystkie paczki, nadal ubijając oraz cukier puder do uzyskania sztywnej masy ( uwazać aby nie za długo, bo zrobi się masło ).


Każdy placek biszkoptu nasączamy pączem (kieliszek wódki i kieliszek wody przegotowanej)-po to by biszkopt był świeży i miękki oraz aby ciasto było dłużej świeże.

Placki przekładamy zrobionym kremem, wyrównujemy brzegi ciasta i cały formujemy, posypujemy posypką czekoladową, na koniec dekorujemy, robiąc różyczki szprycą, między nie wstawiamy kawałki mandarynek i rodzynki o tak :)

Smacznego :)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    piękny i apetyczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    śliczny i pewnie pyszny:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !