Sposób przygotowania

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Polędwiczkę kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i podsmażamy na oliwie.

Podduszone wcześniej grzyby łączymy z mięsem , pozostałymi jajkami, śmietaną, startym żółtym serem, solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszamy.

Wylewamy miksturę na podpieczony spód i ponownie pieczemy przez około 15-20 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ojej przepraszam, zapomniałam podać wszystkich proporcji, polędwiczka jenda, niewielka wystarczy, grzybów im więcej tym lepiej, ja dałam tak ok 2 szklanek podduszonych podgrzybków i niewielką kostkę (ok 100-150 g) żółtego sera.
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    cudowne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !