Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z wodą cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio na pianę, ostrożnie wymieszać. Gofrownice serduszkową rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż wafle ładnie się zezłocą. Przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia, podzielić na pojedyncze serduszka. Nierówne brzegi gofrów obciąć nożyczkami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w kostkę. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem zagęszczacza. Gofry smarować śmietaną, posypać pokrojonymi truskawkami i układać jeden na drugim, tak by powstał wysoki torcik. Pozostałą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać na wierzch obrysowując kontur serduszka. Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować dowolnymi drobnymi słodyczami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !