Sposób przygotowania

Jeżyny przebierz, opłucz, osącz. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, obierz. Skórki drobno pokrój, a z miąższu wyciśnij sok. Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki.
Do garnka wlej sok cytrynowy. Dodaj skórki z cytryny, cynamon oraz pestki z moreli. Wlej 600 ml wody. Poczekaj, aż woda zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez godzinę. Po tym czasie wywar przecedź przez gęste sitko.
Jeżyny oraz morele włóż do garnka. Zalej przygotowanym wywarem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Dosyp cukier i mieszaj, by całkowicie się rozpuścił. Następnie smaż konfiturę, aż stanie się gęsta. Od razu przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj 20 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !