Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy torcik.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
KREM CYTRYNOWY:
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 cytryny
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Otrzeć skórkę z 1 cytryny i ze wszystkich wycisnąć sok (pilnować żeby pestki nie wpadły). Sok z cytryn ze skórką, cukrem i 1 szklanka wody zagotować. Jajka roztrzepać widelcem. W pozostałej 1/2 szkl. wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Do gotującej się cytryny wlewać mąkę z jajami energicznie mieszając żeby nie zrobiły się \"kluski\". Krem wystudzić bo na ciepłym spłynie nam śmietana.
KREM ŚMIETANOWY:
0,5 litra śmietany 30% najlepiej 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
Żelatynę rozpuścić w bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody i mieć przestudzoną zanim skończymy ubijać śmietanę. Śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier puder i śmietan−fixy i ubijać aż będzie sztywna. Na końcu dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
Trochę śmietany trzeba odłożyć aby lekko posmarować wierzch górnego biszkoptu.
Przekładamy:biszkopt - krem cytrynowy - krem śmietanowy - biszkopt - krem śmietanowy. Można zrobić polewę czekoladową i nią udekorować wierzch torciku.