Sposób przygotowania

Wiórki buraków odsączamy z zalewy i moczymy w wodzie przez min 1h tak zeby straciły swoją kwasowatość. Ponownie odsączamy dość mocno.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie mikserem na wolnych obrotach ucieramy jajka, olej, cukier i ekstrakt waniliowy i ucierać na wolnych obrotach przez ok. 2 minuty, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i solą, ucieramy dalej na gładką masę. Wlewamy czekoladę do masy, mieszamy, dodajemy buraki. Ucieramy wszystko razem. Masę można podzielić na 2 lub 3 części i upiec osobno krążki ciasta, albo w całości jedno ciasto a potem przekroic na 2 lub 3 części. Pieczemy w tortownicy wysmarowej masłem w piekarniku nagrzanym do 180C, ok. 45-50 minut w całości lub po 20 minut pojedyńcze krążki. Wystudzić do temperatury pokojowej. Jęsli piekliśmy w całosci przekroic na 2-3 blaty.
Przygotowujmey krem: ubijamy śmietanę na sztywno razem z fixem. Mikserem ucieramy serek philadelphia, dodajemy mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i ucieramy na wolnych obrotach
aż sie składniki połączą. Do masy dodajemy ubitą kremówkę i mieszamy delikatnie.
Przekładamy blaty ciasta kremem, wierzch i boki równiez nim smarujmy ciasto dookoła. Wkładamy do lódówki. Można posypać wiórkami czekolady.
Jeśli ktos chce osiągnąc bardzo czerwony, oryginalny kolor mozna dodac do ciasta barwnik 3-4 łyzki w płynie lub 30ml barwnika w żelu.
Ciasto jest delikatne, wilgotne i naprawde dobre.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    znakomicie wygląda i pewnie tak samo smakuje:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Haneczka1

    wygląda przepysznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !