Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowo-kokosowe oponki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier 5 łyzek
cukier wanilinowy 16 gr
kokos 150 gr
smalec 600 gr
śmietana 30% 2 łyżki
wódka 1 kieliszek
masło 1 łyżka
twaróg 500 (półtłusty)
wiórki kokosowe 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Serowo-kokosowe oponki

W misce lub na posypanej mąką stolnicy łączymy składniki i zagniatamy ciasto, dobrze je wyrobiając. Jeśli się klei stopniowo podsypywać mąką. Podzielić na części. Kazdą rozwałkować na grubość ok 1cm i szklanką wykrawać krążki, kieliszkiem środek. W garnku rozgrzać smalec, piec na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną każdy posmarowac lukrem i posypać kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 12.06.2017 10:26
smaczny deser
Goya 13.07.2012 18:01
super
eli_555 28.11.2011 23:47
pychotki
Haneczka1 15.02.2011 10:29
mmm smakowite :)
Gosia40 15.02.2011 08:34
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak