Sposób przygotowania

Marchewkę umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną łyżkę masła, chwilę zeszklij. Dodaj marchewkę, smaż 10 minut, ciągle mieszając. Zalej wywarem warzywnym i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Zupę zdejmij z ognia, odstaw, żeby nieco przestygła i zmiksuj ją na gładki krem.
Jedną pomarańczę obierz jak jabłko, zdejmując z niej skórkę spiralnie. Skórkę sparz we wrzątku. Z obranej pomarańczy ostrym nożem zdejmij białe podskórze, a miąższ pokrój na ósemki.
Z reszty pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do zupy razem ze sparzoną skórką. Gotuj chwilę i dopraw solą, pieprzem i imbirem. Skórkę wyjmij, a zupę rozlej do miseczek. Dekoruj cząstkami pomarańczy i serwuj na gorąco lub zimno.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !