Sposób przygotowania

Fasolę dzień wcześniej namoczyć,ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.Ziemniaki dokładnie umyć,ugotować w mundurkach,wystudzić,obrać.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Ziemniaki i odcedzoną na sicie fasolę przepuścić przez maszynkę,dodać usmażoną cebulkę,jajko,doprawić solą i pieprzem.Zrobić ciasto:do kubka wbić 2 żółtka i 1 jajko,wlać olej,dobrze wymieszać.Do drugiego naczynia wrzucić margarynę,wlać gorącą wodę,szczyptę soli,mieszać do rozpuszczenia tłuszczu.Mąkę wsypać do miski,wlać składniki z kubków.Wyrobić ciasto,przykryć i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie ciasto wałkować porcjami,wycinać szklanką kółka,nałożyć farsz,zlepić.Gotować w osolonym wrzątku.Przestudzone pierogi smażyć na masełku.U mnie podaje do nich sos grzybowy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Będę musiał spróbować ciekawy przepis i pewnie pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Oooo! Z fasolą jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam pierogi! Brawo za pomysł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Joanna83

    pomysł na te pierogi nie jest mój.Robiła je moja babcia,później moja mama i teraz robię je ja lecz tylko raz w roku.Na Wigilię.Wszyscy je uwielbiamy i z niecierpliwością czekamy na ten wieczór.Mogłabym robić je częściej,ale to już nie to samo...:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !