Sposób przygotowania

ziemniaki przecisnąć przez praskę,żółtka oddzielić od białek,utrzeć żółtka z cukrem pudrem dodać ziemniaki i wymieszać następnie dodać sok z cytryny,kakao i ponownie wymieszać,białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do czekoladowego ciasta wsypać bułkę tartą i wszystko delikatnie wymieszać łopatką wylać do wysmarowanej tortownicy i upiec w temp.180st.ok.1godz.wystudzić i przekroić na trzy placki,przygotować masę orzechową do naczynia wsypać cukier puder i wlać mleko podgrzać jak cukier się rozpuści to wsypać pomielone orzechy włoskie wimieszać całość i zagotować odstawić do wystudzenia i przygotować masę czekoladową ubić jajka z cukrem na puszystą masę,w naczyniu zgrzać mleko i połączyć razem z masą jajeczną cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje po czym wystudzić,utrzeć kostkę masła i dodawać małymi porcjami wystudzoną masę orzechową ciągłe mieszając na koniec dodać rum i wymieszać tak przygotowaną masę wylać na przekrojony placek wyrównać i przykryć drugim plackiem,utrzeć drugą kostkę masła i dodawać małymi porcjami wystudzoną masę jajeczną pod koniec ucierania dodac kakao i spirytus wszystko wymieszać na jednolitą masę część wyłozyć na drugi placek a resztę zostawić na górę rozsmarować i przykryć pozostałym plackiem wyłożyć resztę kremu i wyrównać i udekorować,odstawić do schłodzenia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !