Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z wędzona rybą
Do płytkiej patelni włożyć rybę i zalać mlekiem. Przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut, aż zmięknie. Wyjąć rybę, zdjąć skórę, wyjąc ości, podzielić na małe kawałki. Odlać mleko i odstawić.
Do mąki stopniowo dodać 200 ml mleka. Przelać do rondelka i stopniowo zagotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmniejszyć ogień i gotować przez minutę. Doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do temp 200stC. Wymieszać kawałki ryby, kukurydzę i sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przelać do płytkiego naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki utłuc z masłem i pozostałym mlekiem. Doprawić do smaku. Nałożyć na warstwę masy rybnej. Posypać tartym serem. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, aż wierzch potrawy się zrumieni. Podawać z brokułami ugotowanymi na parze,