Sposób przygotowania

W dużym garnku karmelizujemy 10 łyżek cukru (odjęte z podanego kila) często mieszając łyżka. Rozpuszczony cukier \"gasimy\" octem (uwaga: expolzja!) energicznie mieszając łyżka. Do zgaszonego karmelu dodajemy 1 litr wody, zmniejszamy ogień, od czasu do czasu mieszamy, aż do kompletnego rozpuszczenia się brylek karmelu. Po rozpuszczeniu odstawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałe 9 litrów wody, resztę cukru. (Jeśli nie mamy tak dużego naczynia, można zrobić z mniejszej ilości wody, a później rozcieńczać sok z woda). Cytrynę myjemy, kroimy w plastry (ze skorka) i dodajemy razem z kwaskiem cytrynowym do wody. Kwiaty czarnego bzu dokładnie przeglądamy czy nie znajdują się na nich jakieś zanieczyszczenia, zwiedle kwiatki lub robaczki. Czyste kwiaty wrzucić do garnka i wszystko dobrze wymieszać! Garnek przykryć pokrywka i odstawić w chłodne miejsce (np. do piwnicy) na 24 godziny. Czasami można zajrzeć do garnka i wymieszać.

Po dobie, gotowy napój odcedzić i przelać do butelek, dobrze zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu. Napój jest bardzo orzeźwiający - fantastyczny na gorące dni... W smaku można go porównać z ice tee.

Po upływie tygodnia (jeśli jeszcze coś zostanie) zaczyna się z niego robić \"szampan\" - to znaczy, napój zaczyna puszczać bąbelki i smak robi się lekko winny... Mimo to pyszny!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !