Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie).
Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszny bo swojski

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !