Przepis i sposób przygotowania na: PYSZNE PĄCZUSIE Z JABŁKAMI
CUKREM I JAJAKAMI NA PUSZUSTĄ MASĘ
DODAC SZCYPTĘ SOLI, OTARTĄ SKÓRKE
I SOK Z 1 CYTRYNY.
WKRUSZYĆ DROŻDZE DO MĄKI,WYMIESZAĆ
WSYPAĆ RAZEM DO CIASTA.
DODAĆ TAWAROŻEK, CAŁOŚĆ WYMIESZAĆ
DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ MASY.
OSTAWIĆ CIASTO NA 30 MIN
W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.
ROZGRZAĆ W WYSOKIM NACZYNIU TŁUSZCZ DO SMAŻENIA
DO TEMP.190 STOPNI
DOKŁADNIE UMYĆ I BRAĆ JABŁKA,
PODZIELIĆ NA CZĄSTKI, USUNĄĆ PESTKI
DROBNO POKROIĆ JABŁKA I DODAĆ DO CIASTA
WYMIESZAĆ CIASTO I UFORMOWAC MAŁE KULECZKI
SMAZYĆ KOLEJNO PO 4-5 SZTUK
W ROZGRZANYM TŁUSZCZU.
WYJMOWAĆ NA PAPIEROWE SERWETKI
UPIECZONE PĄCZUSIE DO ODSĄCZENIA
Z TŁUSZCZU I OSTYGNIĘCIA.
NA DUŻY PŁASKI TALERZ WYSYPAĆ CUKIER
PUDER, UKŁADAĆ PĄCZUSIE WARSTWAMI
I OBSYPYWAĆ CUKREM PUDREM